Tatranské medvede sa zvyčajne ukladajú na zimný spánok v polovici novembra

17.10.2006 Poprad

Tatranská Lomnica 17. októbra (TASR) - Na území Tatranského národného parku žije asi 70 až 80 medveďov, ktoré sa ukladajú na zimný spánok zvyčajne v polovici...
Tatranská Lomnica 17. októbra (TASR) - Na území Tatranského národného parku žije asi 70 až 80 medveďov, ktoré sa ukladajú na zimný spánok zvyčajne v polovici novembra.

\"Sme na hornej hranici optimálneho stavu a ďalšie zvyšovanie medvedej populácie na území národného parku nie je žiaduce. Stav monitorujeme a ak sa vyskytnú problémové jedince, treba ich z populácie vylúčiť. Ak stratili plachosť, možno predpokladať, že ľahšiemu spôsobu hľadania potravy budú matky učiť aj mláďatá, \" povedal v rozhovore pre TASR zoológ Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u Jozef Kováč.
Spresnil, že pri manažovaní územia preferujú odchyt a snažia sa dať šancu aj problémovým jedincom. Odstrel prichádza na rad vtedy, ak nie je možný odchyt, prípadne nie je šanca umiestniť odchytené zviera do niektorého zo zariadení.
\"Máme druhú sezónu po kalamite. Zdá sa, že badáme isté zmeny. V oblasti Hrebienka, Smokovcov či Tatranskej Lomnice, kde pred kalamitou boli problémy so synantropnými jedincami, sme tohto roku nezaznamenali väčšie problémy, \" konštatoval Kováč. Pripomenul sporadické júlové \"návštevy\" napríklad včelína neďaleko Tatranskej Lomnice, kontajnerov s odpadom pri kabínkovej lanovke či \"degustáciu\" potravín, ktoré mali turisti uložené pri potoku v oblasti Podbanského, kde medveď rozhádzal aj kontajner s odpadom.
Podľa neho medvede pravdepodobne zareagovali na situáciu po kalamite. Keďže na holinách nemajú dostatok úkrytov a aj potravy je menej, je predpoklad, že sa premiestnili do iných lokalít. Je však otázkou času, kedy po obnove lesa vzniknú hustejšie porasty a medveďov pribudne aj v týchto lokalitách.
Na otázku, či dlhé babie leto neovplyvní začiatok zimného spánku, Kováč konštatoval, že \"do mesiaca by mali medvede zaľahnúť. Záležať to bude od vývoja počasia a príchodu zimy. Zatiaľ si ešte stále dopĺňajú zásoby pred zimným spánkom, keďže ľudia vyzbierali lesné plody - čučoriedky, maliny či brusnice. Prípadné problémy preto nie sú vylúčené, ale situáciu monitorujeme, a ak by sa vyskytli, budeme ju operatívne riešiť\".
 

Vyberte región